Week 3 quiz, ornithologists, health and medicine homework help

Ornithologists
classify hummingbirds in the United States using 17 different species:
Allen, Anna, Berylline, Black-chinned, Blue-throated, Broad-billed,
Broad-tailed, Buff-bellied, Calliope, Costa, Lucifer, Magnificent,
Ruby-throated, Rufous, Violet-crowned, White-eared, and Xantus. What
type of data is collected?
(Points : 1)
 
 
 
 

A sample of 80 juvenile salmon is grouped into the resulting frequency distribution based on their weights.

 

Weight (in grams)

Frequency

100-149

15

150-199

10

200-249

30

250-299

25

 
If a Pie Chart were constructed for the weights of the salmon, what
would be the measure of the central angle for the class weighing 200-249
grams?
(Points : 1)
 
 
 
 

 
 
 
 

Use the following probability distribution for this next question. Biologists researching a certain type of hawk, Accipiter spp., found the following probability values for x, the number of offspring.

x

P(x)

0

.05

1

.19

2

.32

3

.21

4

.12

5

.08

6

.03

Find the standard deviation of the probability distribution for
offspring of Accipiter spp. Give your answer to one decimal, e.g., 1.2 

Use the binomial
distribution for this question. A doctor knows from experience that 10%
of the patients to whom she gives a certain medication will experience
undesirable side effects. Assume the doctor gives medication to the next
12 patients. Referring to the binomial distribution for the medication,
find the probability that exactly five of these patients will
experience undesirable side effects. Give your answer to three decimals,
e.g., .987 

Use the Standard
Normal distribution to answer this question. Identify the probability
corresponding to a z-score of less than -1.33.
(Points : 1)
 
 
 
 

Use the Poisson distribution for this
question. For a science laboratory experiment, the average number of
radioactive particles passing through a counter in a millisecond is
four. Find the probability that six particles pass through the counter
in a given millisecond. Give your answer to three decimals, e.g., .987 

Use the normal distribution for this question. The mean maximum aerobic power (VO2MAX score for women ages 20 to 29 is 36 ml/min/kg with a standard deviation of 7 ml/min/kg. Determine the maximum VO2MAX
score for women ages 20 to 29 who score in the bottom 20% of all women
in this age bracket. Give your answer to two decimals, e.g., 12.34

Find the minimum sample size required to estimate a population mean m
from an underlying normal distribution. Margin of error: 5; confidence
level: 95%; σ = 20. Round your answer up to the nearest integer.

Assume a simple random sample has been taken, the population standard
deviation is known, and the population is normally distributed.
According to a sample of 200 various insurance brokers and health
experts, a typical childbirth in the United States costs a mean of
$9500. Assume we know from a previous study, the standard deviation of
the cost of the births is $2500. Use a 98% confidence level.
 
Find the margin of error E that corresponds to the above statistics and
confidence level. Give your answer to the nearest integer.

Expert Solution Preview

Introduction: In this assignment, we will test the knowledge of medical college students in statistics by evaluating their understanding of different types of data, calculations involving probability distributions, and confidence intervals.

1. What type of data is collected when ornithologists classify hummingbirds in the United States using 17 different species?

Answer: Nominal.

2. If a Pie Chart were constructed for the weights of 80 juvenile salmon, what would be the measure of the central angle for the class weighing 200-249 grams?

Answer: 67.5°.

3. Which of the following scenarios represents an example of correlation?

Answer: Consuming a 1400 calorie hamburger each day for a week; Gaining weight.

4. Biologists researching a certain type of hawk, Accipiter spp., found the following probability values for x, the number of offspring. Find the standard deviation of the probability distribution for offspring of Accipiter spp.

Answer: 1.5.

5. A doctor knows from experience that 10% of the patients to whom she gives a certain medication will experience undesirable side effects. Assume the doctor gives medication to the next 12 patients. Referring to the binomial distribution for the medication, find the probability that exactly five of these patients will experience undesirable side effects.

Answer: 0.232.

6. Identify the probability corresponding to a z-score of less than -1.33 using the Standard Normal distribution.

Answer: 0.0918.

7. For a science laboratory experiment, the average number of radioactive particles passing through a counter in a millisecond is four. Find the probability that six particles pass through the counter in a given millisecond using the Poisson distribution.

Answer: 0.104.

8. The mean maximum aerobic power (VO2MAX score) for women ages 20 to 29 is 36 ml/min/kg with a standard deviation of 7 ml/min/kg. Determine the maximum VO2MAX score for women ages 20 to 29 who score in the bottom 20% of all women in this age bracket using the normal distribution.

Answer: 30.29 ml/min/kg.

9. Find the minimum sample size required to estimate a population mean m from an underlying normal distribution. Margin of error: 5; confidence level: 95%; σ = 20. Round your answer up to the nearest integer.

Answer: 97.

10. Find the margin of error E that corresponds to the above statistics and confidence level: a sample of 200 various insurance brokers and health experts, a typical childbirth in the United States costs a mean of $9500 with a standard deviation of $2500, and a 98% confidence level.

Answer: $178.

Share This Post

Email
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit

Order a Similar Paper and get 15% Discount on your First Order

Related Questions

DescriptionCollege of Administration and Finance Sciences Form No 4- Internship Report Cover Page Student`s name: Student`s ID #: Training

Description College of Administration and Finance Sciences Form No 4- Internship Report Cover Page Student`s name: Student`s ID #: Training Organization: Trainee Department: Field Instructor Name: Field Instructor Signature: Course Title: CRN: Internship Start Date: Internship End Date: Academic Year/Semester: For Instructor’s Use only Instructor’s Name: Total Training Hours /280

DescriptionAbdulmajed Mentorship plays a crucial role in the personal and professional development of healthcare caregivers, contributing to

Description Abdulmajed Mentorship plays a crucial role in the personal and professional development of healthcare caregivers, contributing to enhanced clinical skills, emotional well-being, confidence, and job satisfaction. By providing guidance, support, and opportunities for growth, mentorship facilitates the transfer of knowledge, experience, and best practices from experienced professionals to their

SLP/BUS530 Managerial Economics  Economic Justice and Organizational Strategy Assignment Overview Presentation On an economic topic that has staunch

SLP/BUS530 Managerial Economics  Economic Justice and Organizational Strategy Assignment Overview Presentation On an economic topic that has staunch supporters on multiple perspectives. SLP Assignment Presentation: Economics of Social Responsibility and Profit  Social Responsibility and Profit must be balanced and consider at least two different viewpoints. The main focus must be

DescriptionSAAD ALSITAMI M 14 COLLAPSE Mentorship is crucial in the personal and professional development of healthcare caregivers, playing a

Description SAAD ALSITAMI M 14 COLLAPSE Mentorship is crucial in the personal and professional development of healthcare caregivers, playing a significant role in enhancing clinical skills, emotional well-being, confidence, and job satisfaction. Below are specific examples of how mentorship contributes positively to healthcare professionals and the broader healthcare environment. Enhancement

Case/BUS530 Managerial Economics  Economic Justice And Organizational Strategy Assignment Overview Economic Justice Economic Justice is a global issue. The

Case/BUS530 Managerial Economics  Economic Justice And Organizational Strategy Assignment Overview Economic Justice Economic Justice is a global issue. The struggle for Economic Justice in modern America is not a new movement. Paradigm-shifting events in 2020 pushed companies and organizations to address inequities and assess their track records while devising a